Založ si blog

Ako zneužiť Slovenské národné povstanie

Peter Schvantner, tajomník Matice slovenskej, podpredseda Mladej Matice, ale aj publicista, esejista a ochotnícky herec, reaguje na aktuálne manipulácie médií vo vzťahu k sviatku SNP. Článok vychádza na DAV DVA.

Ako zneužiť Slovenské národné povstanie

V Banskej Bystrici sa po dlhých rokoch elitárskych osláv konečne konali tie celonárodné. Išlo o jedinečnú príležitosť ako spoločnosti ukázať súdržnosť aspoň pri takej udalosti akou bolo Slovenské národné povstanie v roku 1944. Ako sa však dalo čakať, toto okrúhle výročie bolo patrične zneužité na liberálno-progresívnu propagandu.

Pekne však poporiadku. Celé oslavy boli koncipované na hlavnom momente a to ich sprístupnenia pre verejnosť. Pódium sa tentokrát nachádzalo pod pamätníkom tak, aby tam mohlo prísť čo najviac ľudí. Pri kladení vencov ich už bolo také množstvo, že ich nebolo kde dávať. To symbolizuje aj veľký počet delegácií nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Vystúpenia rečníkov – prezidenta SR, podpredsedu NR SR, predsedu vlády SR a predsedu Slovenského zväzu protifašistického bojovníkov – mali v zásade jasné posolstvo a to posolstvo mieru, slobody, humanity a demokracie. Program na pódiu, ale aj celkovo v Pamätníku SNP, bol pre verejnosť vyčerpávajúci a organizátori si dali záležať na všetkom, vrátane bezpečnosti. Súčasťou programu bola aj vojenská prehliadka, ktorá zaujala okrem hostí aj obyvateľov Banskej Bystrice a návštevníkov z celého Slovenska. Večerný galaprogram s účasťou SĽUKu, Lúčnice a ďalších vrátane záverečného ohňostroja dal symbolickú bodku za veľkolepými oslavami 80. výročia SNP. 

Keď už sme spomenuli oficiálnych hostí, treba jasne poznamenať, že z predstaviteľov štátu boli hlavne účastní predstavitelia vlády a koalície. Z opozície sa zúčastnil podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Išlo však o paradox, keďže jeho otec tvrdí, že Slováci sú zbabelý národ, ktorý nikdy nebojoval… Osláv sa zúčastnilo zopár poslancov KDH a zahladil sme tam aj „legendu“ aktivistov na Slovensku a to Alojza Hlinu. Človek, ktorý sa minulo povolaniu, nakoľko by  z neho bol vynikajúci komik. Je však tragikomické, ak sa komik berie vážne. Podstata „účasti“ opozičných predstaviteľov sa odohrala za klávesnicou. Tam sa opäť vytvorili myšlienky hodné antickým mysliteľov. Z myšacích dier sa opovážil vyliezť poľný maršal Jaroslav Naď, ktorý napísal: „……povstanie ukázalo, že sme sa mohli spoľahnúť na krajiny západu a presne tak, ako sme vtedy bojovali proti zlu menom Hitler, dnes nie je Putin v ničom iný. Predstavte si, že by národ počas SNP vyznával hodnoty politiky na všetky štyri svetové strany tak, ako to robí súčasná vláda.“ Toto je taká blbosť, že ak by som mal ešte vlasy, všetko ostatné mi vypadajú. Opravte ma, ale pokiaľ viem, vojna prišla zo západu, nie z východu. Organizátori SNP sa vo Vianočnej dohode jasne zaviazali, že sa budú prioritne orientovať na Sovietsky zväz, iný štát nespomenuli. No… a  spájať Hitlera s Putinom, dokáže len fanatik s vypriahnutým pudom sebazáchovy.

Tiež sa prejavil aj ďalší euroatlantický horlivec a to Tomáš Valášek z PS. Ten sa vyjadril, že: „V čase, keď sa opäť otvárajú otázky o geopolitickom smerovaní Slovenska, je osobitne dôležité, aby tieto západné a demokratické korene Povstania boli primerane zdôraznené…“ Povstanie vraj malo za cieľ „…návrat do komunity prosperujúcich, slobodných a západoeurópskych krajín, medzi ktoré ČSR patrila pred vojnou.“ Realita však bola úplne inde asi ako tak, ako je pán poslanec.

Čítajte viac na DAV DVA.

Tomáš Klimek v tvrdej, ale erudovanej kritike iniciatívy Otvorená kultúra: Otvorená kultúra na večné časy a nikdy inak!

10.09.2024

Na dávnejšej diskusii k búraniu Istropolisu, v znovuotvorenej SNG, uviedla prof. Moravčíková, vedúca Oddelenia architektúry na Historickom ústave SAV – po niekoľkých vágnych diskusných príspevkoch osvetľujúcich dôvody zbúrania tejto monumentálnej stavby, točiac sa v kruhu developerských záujmov, skorumpovaných politikov a nedostatočnej osvety – v samej podstate [...]

Sága rodu Šimečkovcov alebo od marxizmu k popperizmu a progresivizmu. Vydá Nadácia Milana Šimečku jeho debutovú knihu, kde obhajuje a predpovedá nastolenie komunizmu?

16.08.2024

/blog t. č. 17. 8. 24, 19:56 láme rekordnú čítanosť týždňa/ Nedávno bolo odhalené prepojenie medzi dotáciami FPU a Nadáciou Milana Šimečku. Nadácia Milana Šimečku mala od roku 2020 dostať iba z dotácií, ktoré spadajú pod rezort kultúry, viac ako 250-tisíc eur. Mám nápad… Čo tak z týchto peňazí vydať debutové dielo samotného Milana Šimečku, kde ešte [...]

Pred ôsmimi rokmi vznikla myšlienka obnovy známeho medzivojnového časopisu

08.08.2024

ZVOLEN, 7. august 2016 – Budúci neodavisti sa stretávajú v reštaurácii oproti železničnej stanice Zvolen, aby sa stretli za účelom založenia budúceho printového časopisu DAV DVA. Z celej akcie existujú iba dve nekvalitné fotografie, ktoré však dnes už majú pre históriu obnoveného DAVu priam dokumentárnu hodnotu. Ľavičiari, marxisti, ľavicoví anarchisti a utopisti, [...]

Rakúsky kancelár Karl Nehammer

Záplavy odplavili aj morálku? Rakúsky kancelár vyzval pre povodne na pauzu v kampani, ale sám v nej pokračoval

16.09.2024 21:21

Nehammer argumentoval, že treba všetku energiu a pozornosť sústrediť na zvládnutie prírodnej katastrofy a pomoc tým, ktorých zasiahla.

most, Čadca

Nebezpečná voda sa valila aj Čadcou. Živel tam ohrozoval mosty, firmy aj rodinné domy

16.09.2024 21:00

Podobné povodne boli v metropole Kysúc zaznamenané v roku 1997, no viacerí miestni tvrdia, že ani vtedy živel nespôsobil také škody, ako teraz.

Devínska Nová Ves, Povodeň, Bratislava

Zničené budovy, cesty aj polia. Koľko budú stáť opravy? Slovensko čaká, kým odznie povodňová vlna

16.09.2024 20:00

Najhoršie sú na tom okresy v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK), ktorý bude zatiaľ potrebovať na opravy takmer tri milióny eur. Trnavský kraj odhaduje škody na niekoľko desiatok tisíc eur.

Europarlament / Europoslanci /

Leyenová predstaví zloženie eurokomisie. V europarlamente si pripomenuli vyčíňanie povodní

16.09.2024 19:57

Europoslanci sa spolu s predstaviteľmi eurokomisie zúčastnia na kľúčovej rozprave o pripravenosti EÚ konať v prípade prírodných katastrof.

ondrejgorod2

kolektívna identita redaktorov DAV DVA

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 47041x
Priemerná čítanosť článkov: 1960x

Autor blogu

Kategórie