Založ si blog

Útoky na Maticu slovenskú

Na DAV DVA bol publikovaný text, ktorý vyšiel aj v Slovenských národných novinách. Sú po 15. máji v ohrození aj pracovníci a aktivisti Matice slovenskej?

Kampaň hlavnej liberálnej mašinérie naberá voči Matici slovenskej na obrátky

,,Matica slovenská nerobila takmer nič inšie, len slúžila ideológii panslavizmu, v školských učebniciach a dejepisných článkoch prekrúcala históriu a poburovala … 14 tisíc vydala proti stanovám …“ Niektorí budú isto prekvapení, ale tieto slová nenapísala na adresu Matice slovenskej herečka a bývalá politička Magda Vášáryová, ani novinárka Eva Mihočková či propagandista bez masky Peter Getting. Napriek podozrivej aktuálnosti tohto nenávistného protimatičného štýlu nebol vyslovený niekedy medzi rokmi 2020 až 2024.Paradoxne tieto slova zazneli v 19. storočí a ich autorom nebol nikto iný než neslávne známy uhorský minister vnútra Koloman Tisza. 

***

Všetko by sa to dalo vari zniesť, veď Matica slovenská prežila veľmi mnoho, a predsa aktívne žije a rozvíja slovenskú národnú kultúru i vedu podnes. Atentát na nikoho iného než na predsedu vlády Roberta Fica 15. mája 2024 takmer apokalyptickým spôsobom zmenil atmosféru v spoločnosti a politické, kultúrne či občianske ovzdušie na Slovensku. 

Veľmi zákerne uskutočnený útok na fakticky najdôležitejšiu štátnu funkciu, akým je post premiéra, je bezprecedentným činnom nielen v novodobých v slovenských dejinách. Ťažko hľadať podobný prípad, aby sa niekto takmer úspešne pokúsil zavraždiť funkčne aktívneho predstaviteľa Slovenskej republiky, a dokonca spôsobiť mu život ohrozujúce fyzické poranenia. Človek sa nevdojak musí zamyslieť nad tým, že ak štát nie je schopný zabezpečiť ochranu predstaviteľa svojej mocensky najkľúčovejšej funkcie, čo potom môžu očakávať ostatní politici i radoví občania. Možno aj to bolo v konečnom dôsledku cieľom tohto atentátu. 

Bez ohľadu na to, že Matica slovenská pôsobí na poli slovenskej kultúry a vedy, musíme sa pozrieť pravde do očí. Proti súčasnému predsedovi vlády a jeho spolupracovníkom prebiehala a, bohužiaľ, stále prebieha úplne bezpríkladná štvavá mediálna kampaň. 

Čítajte viac na DAV DVA.

Ľuboš Blaha sa na tlačovej konferencii jednoznačne prihlásil k filozofickému odkazu davistov

11.06.2024

Vyšlo na DAV DVA. Slovenský filozof, politológ, v súčasnosti podpredseda NRSR a novozvolený europoslanec a dlhoročný spolupracovník redakcie DAV DVA sa na dnešnej tlačovej konferenciii SMER-SSD k výsledku Eurovolieb prihlásil k odkazu davistov ako slovenskej ľavici, ktorá je protikladom ľavici „bruselskej“: „Budeme jasne hovoriť, že sme iní. Pokiaľ cítime, že niektoré [...]

Česká osvietená komunistka Kateřina Konečná to dala na 115 tisíc hlasov: Porážka Fialovej vlády je reálna, bolo to aj referendum o mieri, uviedla

10.06.2024

Katarína Konečná z Komunistickej strany Čiech a Moravy sa druhý krát dostala do Europarlamentu. Už v minulosti získala 39 tisíc hlasov (6,94%). Napriek tomu, že ľavicové sily KSČM a ČSSD v ČR absolútne zlyhávajú (čo je však chyba najmä predchádzajúceho prestarnutého vedenia), osobnosť Kateřiny Konečnej je nádejou, že ešte nič nie je stratené. Koalícia STAČILO! [...]

Credo Roberto experto

06.06.2024

Dneska bez komentára. Čo by sa stalo keby Kennedy prežil? Udial by sa Vietnam? Video si môžete pozrieť na DAV DVA. Alebo tu.

turecko, požiar, oheň

Pri starovekom meste na pobreží Egejského mora vypukol rozsiahly lesný požiar

26.06.2024 22:25, aktualizované: 22:34

S mohutným požiarom bojujú hasiči pri antických ruinách mesta Assos. Zhorelo už deväťdesiat percent porastov.

Pellegrini, Leyenová

Pellegrini sa v Bruseli stretol s von der Leyenovou, loboval za Šefčoviča

26.06.2024 21:14

Prezident sa podľa vlastných slov zasadzoval za čo najsilnejšie ekonomické portfólio pre slovenského kandidáta na člena budúcej eurokomisie Maroša Šefčoviča.

Assange

Assange sa po 14 rokoch vrátil do Austrálie, na letisku ho vítali priaznivci

26.06.2024 20:55

Zakladateľ servera WikiLeaks sa následne stretol so svojou rodinou.

Pellegrini, Zelenskyj

VIDEO: Pellegrini potvrdil, že sa stretne so Zelenským

26.06.2024 20:27

Slovenský prezident Peter Pellegrini potvrdil, že sa po prvý raz bilaterálne stretne s ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenským.

ondrejgorod2

kolektívna identita redaktorov DAV DVA

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 33246x
Priemerná čítanosť článkov: 1750x

Autor blogu

Kategórie