Založ si blog

Hlavný prúd a faktcheckeri šíria dokázateľný hoax o údajnej proruskosti atentátnika. Kde sú teraz tzv. antikonšpiračné komisie?

Kde sú teraz komisie ako konspiratori.sk?
Hoax vyvrátil jedine denník Standard

Mediálna hlavný prúd, ba dokonca aj zahraničné média a tzv. faktcheckeri fatálne zlyhávavajú. Namiesto toho, aby otvorene písal o politickej orientácii atentátnika J. C., snažia sa manipulovať verejnosť, že išlo o pro-ruského aktivistu, matičiara či konzervatívca. Názorový prerod J. C. dokumentuje video Hospodárskych novín z 24. apríla 2024, kde v Dolnej Krupej na protivládnom proteste vykrikuje nasledujúce slová: Zradcovia, kolaboranti, banda sku*vená, nech žije Ukrajina, dosť bolo Fica.“


Video je k dispozícii na oficiálnom Youtube Hospodárskych novín (https://www.youtube.com/watch?v=hZup9rFO1nQ), no zdieľajú sa aj výseky z videa, kde je zachytený priamo atentátnik. Ako zareaguje komisia konspiratori.sk na to, že hlavný prúd šíri dokázateľnú dezinformáciu o tom, že Cintula je vraj „pro-ruský“, ak jasne na videu kričí „nech žije Ukrajina“?

Všimol si to jedine denník Štandard a to hneď v troch článok. Štandard v skôr publikovanom stredajšom texte preukázal, že pravda je diametrálne odlišná a že Cintula v ostatných zhruba siedmich rokoch prešiel výrazným myšlienkovým prerodom a inklinoval k liberalizmu a jeho predstaviteľom. Konkrétne:

1. v rozhovore s bývalým šéfom Slovenských brancov:Zo spájania Slovenských brancov s atentátnikom Jurajom Cintulom je bývalý líder tejto polovojenskej skupiny v šoku. Údajne sa s ním stretol iba na tridsať minút pred vyše ôsmimi rokmi. Informácie, ktoré sú podsúvané v médiách, označil za klamlivé.

2. v analytickom článku D. Vitálošovej a T. Dugoviča: Jeho medializovaný príklon k opačnému zmýšľaniu je dávnou minulosťou. Po streľbe sa napokon sám priznal, že útočil pre nesúhlas s vládnou politikou. Časopis .týždeň zas napísal, že tento amatérsky spisovateľ je „protirómsky rasista“, spomenul jeho aktivity v Matici slovenskej a v spomínaných Slovenských brancoch. Portál Refresher sa pochválil tým, že si dal námahu prečítať jeho knihu Efata: o Cigánoch a Rómoch (2015). Tieto informácie sú vo svojej podstate správne, no autori textov ignorujú zásadný myšlienkový prerod Cintulu, ktorý možno datovať približne do roku 2016, a vytvárajú iba polovičný obraz ignorujúci chronológiu.

Na to, kde presne stojí J. C. poukázal aj denník Plus 7 dní. Standard tiež objektívne zdieľal stanoviská Matice slovenskej a Spolku slovenských spisovateľov.

K situácii sa vyjadril na sociálnych sieťach aj český populárny bloger Daniel Vávra:

Sedm let staré postoje jsou totiž důležitější než ty aktuální a zcela to vyvrací den staré prohlášení atentátníka, ze které naprosto jasně vyplývá, že jeho názor na Fica byl prakticky naprosto identický, jako mají mainstreamová liberální média a opozice – nenávist. Factchecking stylem vybereme si jednou prastarou věc a zatajíme všechno ostatní, to by bylo, aby nám na to někdo neskočil! … Jestli je něco naprosto fascinující, tak jakého dna jsou novináři schopni dosáhnout, aby si nemuseli sami před sebou něco přiznat. Momentálně rozjíždějí narativy, že atentátník na Fica byl proruský extremistický rasista a Kotlebovec, který byl div né členem ruských paramilitantních jednotek.Nevýhodou pro ně je, že ten člověk je stále naživu, naprosto jasně deklaroval proč to udělal a dost pravděpodobně bude i v budoucnu a existují mraky důkazů z posledních několika let, které jasně svědčí o pravém opaku. Byl to odpůrce Fica, sympatizoval s liberalismem a jeho představiteli, vymezoval se proti Donaldu Trumpovi, vyjadřoval své sympatie k prezidentce Zuzaně Čaputové, zřejmě se objevil i na protivládním opozičním protestu proti novele trestního zákona ze 7. února 2024, podle sousedů byl protiruský, na videu z protivládní demonstrace je zachycen jak křičí: „Ať žije Ukrajina. Kolaboranti! Zrádcové! Banda zkurvená. Dost bylo Fica! Dost bylo Fica!“To ovšem novinářům nebrání tvrdit, že motiv atentátníka byl zcela opačný, než on sám v tuto chvíli tvrdí.

Za redakciu DAV DVA prajeme Robertovi Ficovi skoré uzdravenie a stotožňujeme sa so stanoviskom Roberta Kaliňáka:

„Kým sa nevysporiadame s rétorikou politikov, vybraných médií a novinárov, ktorá bola roky postavená na dennodennom označovaní Roberta Fica ako zločinca, mafiána, vraha, diktátora, Putinovho sluhu a zlo, ktoré treba zastaviť, a oni urobia všetko pre to, aby Robert Fico nevládol, nedá sa ísť ďalej. Sebareflexia je jediná cesta vpred – jedno úprimné prepáčte, pretože všetky tieto klamstvá sú hlavný dôvod, prečo dnes Robert Fico bojuje o život.“

Vyšlo aj na DAV DVA

Ľuboš Blaha sa na tlačovej konferencii jednoznačne prihlásil k filozofickému odkazu davistov

11.06.2024

Vyšlo na DAV DVA. Slovenský filozof, politológ, v súčasnosti podpredseda NRSR a novozvolený europoslanec a dlhoročný spolupracovník redakcie DAV DVA sa na dnešnej tlačovej konferenciii SMER-SSD k výsledku Eurovolieb prihlásil k odkazu davistov ako slovenskej ľavici, ktorá je protikladom ľavici „bruselskej“: „Budeme jasne hovoriť, že sme iní. Pokiaľ cítime, že niektoré [...]

Česká osvietená komunistka Kateřina Konečná to dala na 115 tisíc hlasov: Porážka Fialovej vlády je reálna, bolo to aj referendum o mieri, uviedla

10.06.2024

Katarína Konečná z Komunistickej strany Čiech a Moravy sa druhý krát dostala do Europarlamentu. Už v minulosti získala 39 tisíc hlasov (6,94%). Napriek tomu, že ľavicové sily KSČM a ČSSD v ČR absolútne zlyhávajú (čo je však chyba najmä predchádzajúceho prestarnutého vedenia), osobnosť Kateřiny Konečnej je nádejou, že ešte nič nie je stratené. Koalícia STAČILO! [...]

Credo Roberto experto

06.06.2024

Dneska bez komentára. Čo by sa stalo keby Kennedy prežil? Udial by sa Vietnam? Video si môžete pozrieť na DAV DVA. Alebo tu.

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

Tragická zrážka rýchlika a autobusu pri Nových Zámkoch

Päť mŕtvych po tragickej nehode pri Nových Zámkoch. Náraz autobus roztrhol, rušeň zachvátili plamene

27.06.2024 17:56, aktualizované: 19:55

Nehoda sa stala v smere na Dvory nad Žitavou.

ondrejgorod2

kolektívna identita redaktorov DAV DVA

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 33289x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie