Založ si blog

Čína a svet budúcnosti

13. máj 2024, Inštitút ASA, Bratislava – Čínsky veľvyslanec prijal pozvanie na podujatie, ktoré rekapitulovalo minulosť, no zároveň poukázalo na mierovú víziu budúcnosti sveta. Pán veľvyslanec v úvode pripomenul zásluhy Číny v boji proti japonskému fašizmu a obrovské obete na životoch (až 35 miliónov mŕtvych!). Kriticky poukázal na snahy prepisovať históriu a v kontexte hrôz vojny spomenul aj napr. japonskú jednotku 731, ktorá robila experimenty na živých ľuďoch. Zdôraznil, že by sa ľudstvo malo z vojny poučiť, aby sa už vojny nikdy neopakovali. V tomto kontexte poukázal na aktuálne konflikty (na Ukrajine, či Palestínsko-Izraelský konflikt).

Medzinárodný poriadok po Druhej svetovej vojne čelí výzvam. Komunita spoločnej bezpečnosti ľudstva a vízia svetového mieru, rozvoja a spoločnej budúcnosti – to je odpoveď generálneho tajomníka Si Ťin-pchinga na aktuálne hrozby, uviedol Cai Ge. Komunita so spoločnou budúcnosťou ľudstva je vízia sveta trvalého mieru, prosperity, čistoty a krásy. Je to vízia alternatívnej globalizácie, na základe nového typu medzinárodných vzťahov. Následne pán veľvyslanec predstavil koncepciu globálnej bezpečnostnej iniciatívy Pás a Cesta. Jej cieľom je rozlúčiť sa s tézou, že „víťaz berie všetko“ a s nadradenosťou civilizácií. Taktiež pripomenul zelené vízie tohto konceptu. Takýto systém je však možný iba za účasti všetkých zemí sveta. Demokratizáciu pravidiel globálneho riadenia a dialóg predstavil ako alternatívu konfrontácie. 

Mier, rozvoj, demokracia, sloboda a rozmanitosť, túžba po lepšom živote, harmonické súžitie národov je vízia novej utopickej spoločnosti. Základný pilier tejto koncepty je budovanie nového typu medzinárodných vzťahov. Rôzne krajiny môžu získať v tejto koncepcii rovnaké práva. Bezpečnosť je základný pilier rozvoja.

Komplexná, kooperatívna koncepcia spoločnosti získala už teraz podporu 100 krajín. Čína má teda presnú predstavu o budúcnosti ľudstva vo forme alternatívnej globalizácie. Aktuálne Čína prispieva k masovému znižovaniu chudoby cez sociálne zabezpečenie, zdravotníctvo atď. Výskumná správa Svetovej banky očakáva, že 7 600 000 vyvedie z chudoby a 32 000 000 z extrémnej chudoby, uviedol Cai Ge. Čína je jednou krajinou, ktorá ma v Ústave cestu mierového rozvoja a nebude sa snažiť o hegemóniu a expanziu vplyvu. Zaviazala sa, že nikdy nepoužije jadrové zbrane ako prvá. Za 10 rokov zvýšila Čína lesy o 70 mil hektárov. Uhlíkovú neutralitu Čína stanovila na dosiahnutie do roku 2060.

V závere sa veľvyslanec dotkol problematiky Tchajvanu. Podľa veľvyslanca Tchajvan patrí k Číne, a táto krajina nemá legitimitu. Taktiež vyjadril veľvyslanec radosť z budúcej spolupráce medi Slovenskom a Čínou. Čína tiež výrazne zvýšila konkurencieschopnosť a výrazne napreduje.

Do diskusie prispeli Gustáv Murín, Eduard Chmelár, Marína Čarnogurská, Svetozar Krno a mnohí ďalší. Chmelár vyjadril osobný názor aby sa Slovensko zapojilo do globálnej bezpečnostnej iniciatívy. Taktiež veľvyslanec odpovedal na otázku podpory rozmanitosti národných kultúr vo vízií Číny, a v tomto kontexte ocenil aj Maticu slovenskú ako mimoriadne záslužnú kultúrnu inštitúciu. V rámci vzájomných kultúrnych výmen medzi Čínou a Slovenskom tiež spomenul koncert v Slovenskom rozhlase, na ktorý pozývala taktiež ASA. Na tomto unikátnom koncerte zahrali špičkoví čínski umelci aj slovenskú skladbu Na kráľovej holi.

Podujatie moderovali profesori filozofie Martin Muránsky a Jozef Lysý. Podujatia sa zúčastnil celý rad významných osobností ako napr. kultúrna atašé Zhang Ruiqi, prezident spoločnosti Jianxin Group Zhu SouChen, poslankyňa NRSR Zuzana Plevíková, žurnalista Leopold Moravčík, šéfredaktorka Nového Slova Oľga Gafriková, sociológ a žurnalista Jozef Schwarz, žurnalista Martin Krno, aktivista Ján Rohár, politik Artur Bekmatov, futurológ Ladislav Hohoš a mnohí ďalší.

Video z podujatia pribudne pravdepodobne čoskoro na stránkach Nového Slova a Youtube Inštitútu ASA.

Vyšlo aj na DAV DVA

Tomáš Klimek v tvrdej, ale erudovanej kritike iniciatívy Otvorená kultúra: Otvorená kultúra na večné časy a nikdy inak!

10.09.2024

Na dávnejšej diskusii k búraniu Istropolisu, v znovuotvorenej SNG, uviedla prof. Moravčíková, vedúca Oddelenia architektúry na Historickom ústave SAV – po niekoľkých vágnych diskusných príspevkoch osvetľujúcich dôvody zbúrania tejto monumentálnej stavby, točiac sa v kruhu developerských záujmov, skorumpovaných politikov a nedostatočnej osvety – v samej podstate [...]

Ako zneužiť Slovenské národné povstanie

01.09.2024

Peter Schvantner, tajomník Matice slovenskej, podpredseda Mladej Matice, ale aj publicista, esejista a ochotnícky herec, reaguje na aktuálne manipulácie médií vo vzťahu k sviatku SNP. Článok vychádza na DAV DVA. Ako zneužiť Slovenské národné povstanie V Banskej Bystrici sa po dlhých rokoch elitárskych osláv konečne konali tie celonárodné. Išlo o jedinečnú [...]

Sága rodu Šimečkovcov alebo od marxizmu k popperizmu a progresivizmu. Vydá Nadácia Milana Šimečku jeho debutovú knihu, kde obhajuje a predpovedá nastolenie komunizmu?

16.08.2024

/blog t. č. 17. 8. 24, 19:56 láme rekordnú čítanosť týždňa/ Nedávno bolo odhalené prepojenie medzi dotáciami FPU a Nadáciou Milana Šimečku. Nadácia Milana Šimečku mala od roku 2020 dostať iba z dotácií, ktoré spadajú pod rezort kultúry, viac ako 250-tisíc eur. Mám nápad… Čo tak z týchto peňazí vydať debutové dielo samotného Milana Šimečku, kde ešte [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

ondrejgorod2

kolektívna identita redaktorov DAV DVA

Štatistiky blogu

Počet článkov: 24
Celková čítanosť: 47658x
Priemerná čítanosť článkov: 1986x

Autor blogu

Kategórie