Založ si blog

Čína a svet budúcnosti

13. máj 2024, Inštitút ASA, Bratislava – Čínsky veľvyslanec prijal pozvanie na podujatie, ktoré rekapitulovalo minulosť, no zároveň poukázalo na mierovú víziu budúcnosti sveta. Pán veľvyslanec v úvode pripomenul zásluhy Číny v boji proti japonskému fašizmu a obrovské obete na životoch (až 35 miliónov mŕtvych!). Kriticky poukázal na snahy prepisovať históriu a v kontexte hrôz vojny spomenul aj napr. japonskú jednotku 731, ktorá robila experimenty na živých ľuďoch. Zdôraznil, že by sa ľudstvo malo z vojny poučiť, aby sa už vojny nikdy neopakovali. V tomto kontexte poukázal na aktuálne konflikty (na Ukrajine, či Palestínsko-Izraelský konflikt).

Medzinárodný poriadok po Druhej svetovej vojne čelí výzvam. Komunita spoločnej bezpečnosti ľudstva a vízia svetového mieru, rozvoja a spoločnej budúcnosti – to je odpoveď generálneho tajomníka Si Ťin-pchinga na aktuálne hrozby, uviedol Cai Ge. Komunita so spoločnou budúcnosťou ľudstva je vízia sveta trvalého mieru, prosperity, čistoty a krásy. Je to vízia alternatívnej globalizácie, na základe nového typu medzinárodných vzťahov. Následne pán veľvyslanec predstavil koncepciu globálnej bezpečnostnej iniciatívy Pás a Cesta. Jej cieľom je rozlúčiť sa s tézou, že „víťaz berie všetko“ a s nadradenosťou civilizácií. Taktiež pripomenul zelené vízie tohto konceptu. Takýto systém je však možný iba za účasti všetkých zemí sveta. Demokratizáciu pravidiel globálneho riadenia a dialóg predstavil ako alternatívu konfrontácie. 

Mier, rozvoj, demokracia, sloboda a rozmanitosť, túžba po lepšom živote, harmonické súžitie národov je vízia novej utopickej spoločnosti. Základný pilier tejto koncepty je budovanie nového typu medzinárodných vzťahov. Rôzne krajiny môžu získať v tejto koncepcii rovnaké práva. Bezpečnosť je základný pilier rozvoja.

Komplexná, kooperatívna koncepcia spoločnosti získala už teraz podporu 100 krajín. Čína má teda presnú predstavu o budúcnosti ľudstva vo forme alternatívnej globalizácie. Aktuálne Čína prispieva k masovému znižovaniu chudoby cez sociálne zabezpečenie, zdravotníctvo atď. Výskumná správa Svetovej banky očakáva, že 7 600 000 vyvedie z chudoby a 32 000 000 z extrémnej chudoby, uviedol Cai Ge. Čína je jednou krajinou, ktorá ma v Ústave cestu mierového rozvoja a nebude sa snažiť o hegemóniu a expanziu vplyvu. Zaviazala sa, že nikdy nepoužije jadrové zbrane ako prvá. Za 10 rokov zvýšila Čína lesy o 70 mil hektárov. Uhlíkovú neutralitu Čína stanovila na dosiahnutie do roku 2060.

V závere sa veľvyslanec dotkol problematiky Tchajvanu. Podľa veľvyslanca Tchajvan patrí k Číne, a táto krajina nemá legitimitu. Taktiež vyjadril veľvyslanec radosť z budúcej spolupráce medi Slovenskom a Čínou. Čína tiež výrazne zvýšila konkurencieschopnosť a výrazne napreduje.

Do diskusie prispeli Gustáv Murín, Eduard Chmelár, Marína Čarnogurská, Svetozar Krno a mnohí ďalší. Chmelár vyjadril osobný názor aby sa Slovensko zapojilo do globálnej bezpečnostnej iniciatívy. Taktiež veľvyslanec odpovedal na otázku podpory rozmanitosti národných kultúr vo vízií Číny, a v tomto kontexte ocenil aj Maticu slovenskú ako mimoriadne záslužnú kultúrnu inštitúciu. V rámci vzájomných kultúrnych výmen medzi Čínou a Slovenskom tiež spomenul koncert v Slovenskom rozhlase, na ktorý pozývala taktiež ASA. Na tomto unikátnom koncerte zahrali špičkoví čínski umelci aj slovenskú skladbu Na kráľovej holi.

Podujatie moderovali profesori filozofie Martin Muránsky a Jozef Lysý. Podujatia sa zúčastnil celý rad významných osobností ako napr. kultúrna atašé Zhang Ruiqi, prezident spoločnosti Jianxin Group Zhu SouChen, poslankyňa NRSR Zuzana Plevíková, žurnalista Leopold Moravčík, šéfredaktorka Nového Slova Oľga Gafriková, sociológ a žurnalista Jozef Schwarz, žurnalista Martin Krno, aktivista Ján Rohár, politik Artur Bekmatov, futurológ Ladislav Hohoš a mnohí ďalší.

Video z podujatia pribudne pravdepodobne čoskoro na stránkach Nového Slova a Youtube Inštitútu ASA.

Vyšlo aj na DAV DVA

Ľuboš Blaha sa na tlačovej konferencii jednoznačne prihlásil k filozofickému odkazu davistov

11.06.2024

Vyšlo na DAV DVA. Slovenský filozof, politológ, v súčasnosti podpredseda NRSR a novozvolený europoslanec a dlhoročný spolupracovník redakcie DAV DVA sa na dnešnej tlačovej konferenciii SMER-SSD k výsledku Eurovolieb prihlásil k odkazu davistov ako slovenskej ľavici, ktorá je protikladom ľavici „bruselskej“: „Budeme jasne hovoriť, že sme iní. Pokiaľ cítime, že niektoré [...]

Česká osvietená komunistka Kateřina Konečná to dala na 115 tisíc hlasov: Porážka Fialovej vlády je reálna, bolo to aj referendum o mieri, uviedla

10.06.2024

Katarína Konečná z Komunistickej strany Čiech a Moravy sa druhý krát dostala do Europarlamentu. Už v minulosti získala 39 tisíc hlasov (6,94%). Napriek tomu, že ľavicové sily KSČM a ČSSD v ČR absolútne zlyhávajú (čo je však chyba najmä predchádzajúceho prestarnutého vedenia), osobnosť Kateřiny Konečnej je nádejou, že ešte nič nie je stratené. Koalícia STAČILO! [...]

Credo Roberto experto

06.06.2024

Dneska bez komentára. Čo by sa stalo keby Kennedy prežil? Udial by sa Vietnam? Video si môžete pozrieť na DAV DVA. Alebo tu.

Armáda / Vojak / Lešť / Cvičenie /

V druhom polroku sa slovenskí vojaci zapoja do 60 cvičení mimo územia SR

26.06.2024 12:01

Rozhodla o tom vláda, ktorá odobrila aj prechod cez slovenské územie pre ozbrojené sily členských krajín NATO.

Rusko, Kremeľ, Moskva

Ruský poslanec navrhuje verejne bičovať 'neposlušných' Rusov na Červenom námestí

26.06.2024 11:43

Tí, ktorí činia pokánie, by sa mali verejne ospravedlniť a verejne dostať 20 rán bičom na Červenom námestí, povedal.

Maroš Šefčovič

Kandidátom SR na člena Európskej komisie je Šefčovič, rozhodla vláda

26.06.2024 11:39

Ide o funkčné obdobie medzi rokmi 2024 až 2029.

Kolebežka / Polícia /

Muž v obci Láb spadol z elektrickej kolobežky, zraneniam podľahol

26.06.2024 11:25

Policajti vyzvali vodičov kolobežiek na zodpovednosť a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

ondrejgorod2

kolektívna identita redaktorov DAV DVA

Štatistiky blogu

Počet článkov: 19
Celková čítanosť: 33206x
Priemerná čítanosť článkov: 1748x

Autor blogu

Kategórie